VÅRE UTFORDRINGER
Vi er stolte av det selskapet Blåkläder er – og ønsker å være – men vi må også innse at dette er en jobb som aldri blir ferdig. Å produsere arbeidsklær innebærer mange vanskelige oppgaver og valg, og vi jobber hardt for å løse ulike utfordringer. Det får du høre mer om her.
FOKUS PÅ FREMTIDEN
HVEM KAN ENDRE EN HEL BRANSJE, EGENTLIG?
Siden ingen tekstilproduksjon er fullstendig bærekraftig, og ingen bærekraftsmerking dekker et plaggs påvirkning gjennom hele dets levetid – ennå – har mange av oss fortsatt en jobb å gjøre. Som kjøpere, brukere og ikke minst som klesprodusenter. Men hvem skal begynne og hvordan? Her er noen tips:
Innkjøpere – still spørsmål og krev at klesprodusenten er i stand til å påvirke bærekraften i hele verdikjeden på en effektiv måte. Ikke nøy deg med enkle deklarasjonsmodeller eller merking uten verifisering. Spør om klimapåvirkningen kan reduseres, og hvordan levetiden kan maksimeres. Dette sier mer enn mengden resirkulert polyester eller forenklede beregninger av klimaavtrykket.
Brukere – velg bærekraftig produksjon selv om det er dyrere og mer komplisert på kort sikt. Kvalitet lønner seg i det lange løp. Og lavpriskulturen handler egentlig bare om å skyve ansvaret over på andre, slik at arbeidstakere, lokalsamfunn og planeten bærer kostnader som egentlig burde bæres av selskaper og sluttbrukere. Bærekraftige valg koster kanskje mer – men er de virkelig dyrere hvis de bidrar til å redde både mennesker og planeten?
Klesindustrien – behold makten over viktige beslutninger. Ikke deleger oppgaver som materialinnkjøp, helse, miljø og sikkerhet og energibruk helt og holdent til underleverandører. Ikke alle klesprodusenter har mulighet til å eie hele produksjonen, men alle kan ha oversikt over bærekraft i hele leverandørkjeden. Det bør være en selvfølge.
KONTROLL
STØTT MATERIALLEVERANDØRER INN I DET GRØNNE SKIFTET
En av utfordringene våre er å få alle materialleverandørene våre til å gå over til en mer bærekraftig produksjon. Vi har kommet langt, men det er fortsatt områder vi kan påvirke, og vi ser det som vårt ansvar å aktivt støtte leverandørene i denne omstillingen. Vi må imidlertid sørge for at partnerne våre oppfyller våre høye standarder – og hvis de ikke gjør det, må vi kanskje finne nye løsninger.
Blåkläder samarbeider med et begrenset antall nøye utvalgte materialleverandører, og mange av dem har vi samarbeidet med i så lenge som 15 til 30 år. En åpenbar fordel med dette er at vi kan utvikle oss sammen og dele kunnskap. Men bærekraftarbeid kan være både dyrt og vanskelig, og omstillingen krever store investeringer, noe de fleste virksomheter ikke har råd til uten videre.

Derfor ønsker vi å hjelpe flere materialleverandører med å øke sin bærekraftsinnsats. Som en viktig og lojal kunde er vi ofte i en god posisjon til å stille høyere krav. Vi har allerede sett positive endringer, selv om vi vet at vi fortsatt har en lang vei å gå. Dette er en av suksessfaktorene i partnerskapene våre.
KJEMIKALIER
UTFASING AV PFAS
Medarbeidere i tøffe miljøer – der brann, ekstrem varme, kjemikaliesprut og olje er dagligdags – trenger ekstra slitesterkt arbeidstøy for å beskytte seg. I dag er den eneste måten å gjøre plaggene trygge nok på ofte å behandle dem med kjemikalier som kan være farlige hvis de havner i feil miljø. Vi må derfor finne en balanse mellom nytte og risiko.
Fra og med 2025 skal det ikke produseres nye PFAS-er i Blåkläders verdikjede.
Kjemikalier spiller en viktig rolle i å gjøre plaggene våre trygge, men vi ønsker ikke å skade naturen eller mennesker. Når fordelene ved en behandling ikke oppveier risikoen, faser vi ut stoffet helt, og vi vurderer hele tiden hvordan vi kan holde bruken av kjemikalier på et absolutt minimum. Dette er vanskeligere når beskyttelsen som kjemikaliene gir, ikke kan oppnås på noen annen måte.
PFAS
Fluorkarboner, eller PFAS, er kjemikalier som brukes til å gi klær avstøtende egenskaper som beskytter brukeren mot væsker, oljer og fett. PFAS har imidlertid giftige egenskaper og skadelige effekter på miljøet, dyrelivet og menneskers helse. Når de først er påført et tekstil, kan de ikke brytes ned eller vaskes ut, og det er derfor de også omtales som evigvarende kjemikalier.
Det finnes allerede gode måter å gjøre klærne vannavvisende på – men når det gjelder beskyttelse mot løsemidler, oljer og fett, finnes det fortsatt ingen gode erstatninger for dagens kjemikalier.

I 2024 tok vi den viktige, men kompliserte beslutningen om å fase ut PFAS helt fra produksjonen vår, noe som betyr at ingen ny PFAS-er vil bli kjøpt inn og satt i omløp. Våre klær og tekstiler som allerede er produsert med PFAS, vil bli solgt til lagrene tar slutt. De er ikke skadelige å bruke, og å kaste dem vil medføre store utslippskostnader, noe som er det siste vi ønsker.
Men hva gjør vi nå? Utfasing av PFAS i arbeidsklær vil i en periode føre til redusert beskyttelse og levetid for plaggene. Det er ikke bra, men vi er mange som jobber for å finne en løsning. Og det er den eneste fornuftige veien å gå.