

JOHN "KAPTEINEN"
HAMMERSMARK

Kapteinen fra Kompani Lauritzen blir en del av #blakladerfamily:
– I kjeller’n spiller ingen skuespill
Han har brukt Blåkläder-plagg de siste 10 årene, men først nå har han blitt et fullverdig og offisielt medlem av #blakladerfamily. Møt John «Kapteinen» Hammersmark – den dyktige lederen som elsker å motivere andre og bedriver ivrig hobby-snekring på privaten.
John Hammersmark (49) er for de fleste kjent som «Kapteinen» i Kompani Lauritzen på TV2. Etter å ha jobbet i Forsvarets spesialkommando (FSK) i 15 år og deretter som Direktør for Sikkerhet og beredskap i Rederiforbundet, har han siden mars 2022 jobbet med selvstendig foredragsvirksomhet og Kompani Lauritzen på fulltid. Nå blir han også en del av Blåkläder-familien.
Har brukt Blåkläder i 10 år
– Jeg har eid den blå legendariske arbeidsbuksa fra Blåkläder i snart 10 år, og det er ikke uten grunn. Da jeg var i Forsvaret, var jeg ofte involvert i prøveprosjekter for å utvikle de beste feltuniformer og plagg til spesialstyrkene, så jeg merker ganske fort hva jeg synes funker og ikke. Det handler både om passform, løsninger, komfort, beskyttelse, slitestyrke og ikke minst at det ser bra ut og føles rett, sier Hammersmark.
– Og dommen er?
– Det siste året har jeg prøvd ganske mange forskjellige plagg fra Blåkläder for å teste ut de forskjellige produktene. Jeg kan helt ærlig si at jeg er imponert over Blåkläders produkter, sier Hammersmark, som oppsummerer konklusjonen i ett hovedord: kvalitet.
Ydmyk hobby-håndverker
Når det gjelder sin egen håndverker-kompetanse, legger Kapteinen ikke skjul på at han befinner seg på hobby-nivå. De siste ukene har han vært opptatt med å legge terrassebord på til sammen 130 kvm terrasse, innimellom alle andre oppdrag.
– Jeg pleier å si at jeg forsøker å kontre manglende skills med iver og pågangsmot. Og etter hvert som man holder på, lærer man mer og mer. Jeg har gode kompiser som er håndverkere, og som lærer meg fortløpende. Og når det blir for vanskelig og omfattende, leier jeg selvsagt inn de som faktisk kan det, sier Hammersmark.
Hammersmark understreker at det for ham veldig tilfredsstillende å vite at han har gjort noe arbeid selv, selv om det ikke har samme kvalitet som når de profesjonelle gjør det.
– Å skape noe man kan se og ta på, som er et resultat av noe jeg virkelig har stått på for å få til – den følelsen skal man ikke undervurdere, smiler Hammersmark.
Lærerikt med Kompani Lauritzen
Det å få til noe, er noe som også foregår i stor grad i Kompani Lauritzen, der deltakerne først og fremst oppfordres til å utfordre seg selv. Men har Kapteinen også selv lært noe underveis?
– Jeg har definitivt lært mye av å være med på Kompani Lauritzen. Det viktigste er kanskje en påminnelse om at absolutt alle er mennesker. Uavhengig av om du er kjendis eller ikke, så er du først og fremst et vanlig menneske, sier Hammersmark og fortsetter:
– Når man blir sliten, redd, usikker og trøtt kommer de alle frem fra mørket. I kjelleren, som jeg kaller det, spiller ingen skuespill. Der blir man kjent med sitt egentlige jeg.
– Du lever jo av å motivere andre. Hva er motiverende for deg?
– Det mest motiverende er å kunne bidra til at de rundt meg har det bra. Men for at de skal ha det bra, må også jeg ha det bra. Det er derfor avgjørende viktig å ta vare på seg selv. Og i den sammenheng er jeg avhengig av mestringsfølelse, fysisk trening og sosial omgang med folk jeg setter pris på, sier Hammersmark.

"I kjelleren, som jeg kaller det, spiller ingen skuespill. Der blir man kjent med sitt egentlige jeg."

Beordret til å søke Krigsskolen
Én episode som har bidratt til å forme Kapteinens egne motivasjon, skjedde da han var sersjant på Skjold i 1994. Han og tre andre sersjanter ble innkalt til kompanisjefens kontor. På det tidspunktet ante han ikke hva han skulle gjøre etter pliktåret som sersjant.
– Han fortalte oss at han hadde troen på oss, og han beordret oss til å søke Krigsskolen. Vi fikk ikke engang velge. Han sa at vi kunne få velge den dagen vi eventuelt ble tilbudt plass på Krigsskolen. Som beordret, så gjort. Alle fire kom inn og fullførte Krigsskolen med gode resultater. For meg er dette et svært godt eksempel på viktigheten av å bli sett, få anerkjennelse og dermed motivasjon i en retning man kanskje ikke hadde sett for seg, sier Hammersmark.
Hva er det gode liv?
I Kompani Lauritzen handler det om å utvikle mennesker, slik at de kan få det så bra som mulig med seg selv, og få et godt liv. Men hva er egentlig et godt liv?
– Målet for enhver burde etter min mening være å utnytte tildelte dager til det beste for seg selv og de rundt seg, med mål om å ha et best mulig liv. Det betyr at vi må bli flinkere til å være tilstede der vi er – når vi er der. Har man slik fokus, kommer veldig mye av det andre av seg selv, sier Hammersmark, som avslutter med å fortelle når han selv har det gøy:
– Når jeg er sammen med folk jeg kjenner godt, og man ler så magemusklene er støle dagen etter – da har jeg det gøy. Eller det kan være i sola med noe godt å drikke i hånda, eller i en helt dagligdags arbeidssituasjon. Man burde aldri hoppe over en mulighet til å lage god stemning!
Min karriere i korte trekk:
Jeg begynte på Befalsskolen for Infanteriet i Nord Norge etter videregående sommeren 1992. Deretter gikk det slag i slag, med Krigsskole og alle de andre nivådannende skolene Forsvaret har.
Jeg har i flere år tjenestegjort forskjellige steder i nord, og var senere i Forsvarets spesialkommando (FSK) i ca. 15 år. Der begynte jeg som løytnant i Fallskjermjegertroppen og avsluttet våren 2014 som nestkommanderende for hele Regimentet FSK.
Jeg var i Bosnia på operasjoner et års tid på 90-tallet, og gjennomførte fire deployeringer i Afghanistan. Sist som sjef for FSKs operasjoner i Kabul og omegn i 2012.
Jeg sluttet i Forsvaret som oberstløytnant høsten 2015. Da tok jeg jobben som Direktør for Sikkerhet og beredskap i Rederiforbundet. Fra 1 mars i år har jeg drevet med foredragsvirksomhet og Kompani Lauritzen på heltid.
"Vi må bli flinkere til å være tilstede der vi er – når vi er der."
