JesterCrewBlaklader
patrik_johall__69P4458

TI ÅR PÅ VEIEN I BLÅKLÄDER ET BEVIS PÅ KVALITET

Bak kulissene med JesterCrew

Selv om bærekraft har blitt et moteord de siste årene, finnes det fortsatt ikke en mer effektiv måte å redusere miljøpåvirkningen på enn å redusere forbruket. Hvis du kan bruke et produkt dobbelt så lenge, har du halvert miljøpåvirkningen. Dette gjør kvalitet enda viktigere, med andre ord kvalitet = bærekraft. Hos Blåkläder setter vi alltid pris på en god historie der kvaliteten på produktene våre blir satt på prøve. Som da det legendariske In Flames-roadcrewet, også kjent som JesterCrew, tok kontakt med oss for å få nytt utstyr … etter 10 år!

I 2015 inngikk Blåkläder et samarbeid med det legendariske roadcrewet til In Flames, kjent som JesterCrew, og forsynte dem med slitesterkt arbeidstøy til det tøffe og ofte uforutsigbare arbeidet de driver med. Blåkläder produserte også den tredelte dokumentar-serien «Build it up, tear it down», som gir seerne et glimt av arbeidet som foregår bak kulissene. Nesten ti år senere tok Paddi fra JesterCrew kontakt med Blåkläder og ba om nytt utstyr samtidig som bandet fortsetter å turnere og produsere show verden over. For oss var det et perfekt tidspunkt for å ta en prat med crewet og høre litt både om hvordan showene deres og klærne våre har tålt tidens tann.

Gjennom årene har JesterCrew blitt en sammensveiset enhet av teknikere og produksjonseksperter. Kjerneteamet består av sju personer som alltid er involvert, men ved større produksjoner kan det være behov for flere ansatte til lys, lyd, transport, produksjon og sceneledelse. Greg Winn – gitartekniker og sceneansvarlig, Patrick ’Paddi’ Krause – monitortekniker, og Paulo ’Fish’ Baptista, som er ansvarlig for bandets gitarer, var alle en del av mannskapet i 2015 og har jobbet med In Flames i 45 år til sammen. Til tross for den høye utskiftningen man ofte ser i musikkbransjen, har mange av disse teammedlemmene vært med i nesten 30 år.

“Seks av syv som var her for ti år siden, er her fortsatt” sier Paddi.

Turnélivets utfordringer

Livet på turné byr på en rekke unike utfordringer, fra de fysiske påkjenningene til den konstante feilsøkingen som må til for at showene skal gjennomføres knirkefritt.

«Ingen dager er like», forklarer Greg. «Ett sted kan ha problematiske lasteplasser, mens andre kan ha strenge regler for støy. Så er det været – varme arenaer, kalde utendørsfestivaler. Det er en kontinuerlig balansegang.»

I tillegg innebærer jobben konstant reising og slitsomme arbeidstider. Greg anslår at de tilbringer mellom 150–200 dager på veien hvert år. Bare i løpet av det siste tiåret har crewet hatt show i nesten alle verdenshjørner – Europa, Nord- og Sør-Amerika, Asia, Australia og Afrika.

«Vi har sannsynligvis gjort over 700 show», sier Greg og understreker hvor intenst det er.

Med så omfattende erfaring vet de alle hvor viktig det er med god planlegging for at turnéene skal gå knirkefritt.

«Hvis alt går etter planen, kan vi være klare til å gå på scenen på 3-4 timer,» sier Paddi. Men det er ikke alltid så enkelt. Selv med den beste planleggingen kan ting fortsatt gå galt.

«Vi hadde en gang en konsert der halvparten av utstyret ikke fungerte», minnes Paddi med en latter. «Vi svettet som bare det og prøvde alt vi kunne for å fikse det, og på en eller annen måte klarte vi det. Men det er sånne dager som setter psyken din på prøve.»

Patrick 'Paddi' Krause, monitoransvarlig.
Gitartekniker og stage manager Greg Winn på jobb.
Paulo 'Fish' Baptista, gitarsjef.

Fish, som har ansvar for bandets gitarer, er enig og beskriver jobben som en balansegang mellom tekniske og personlige utfordringer. «Alt må fungere perfekt før hvert show, og hvis noe går galt, må vi
kunne fikse det raskt», sier han.

Til tross for presset elsker han arbeidet sitt og får et adrenalinkick hver gang det er showtime. Og lidenskapen for jobben er noe som tydelig skinner gjennom hos alle tre. Stoltheten over å være en
del av hvert eneste vellykkede show, se publikums reaksjoner og smil, oppdage nye steder og møte nye mennesker, samt kjærligheten til musikken. «Jeg er ingen stor gitarist selv, men det å jobbe med gitarer gir meg en utrolig tilfredsstillelse. Å bidra til et vellykket show gir en følelse som er vanskelig å slå», sier Greg.

En tøff jobb blir enklere med slitesterkt utstyr

Blant alle nye utfordringer og uforutsette situasjoner JesterCrew har stått overfor opp gjennom årene, er det én ting som har vært konstant: arbeidsklærne deres. Medlemmene i JesterCrew tilbringer hele arbeidsdagen i Blåkläder, og med god grunn. «Vanlige klær ville aldri taklet kravene som stilles i denne jobben», sier Paddi. «Jeg har brukt Blåkläder-buksene mine i ti år, og de holder fortsatt.»

For teamet er arbeidsklærne ikke bare en uniform – det er et verktøy som hjelper dem med å utføre de krevende oppgavene. «Saken med arbeidsklær er at de er designet for arbeid», sier Greg.

«Vanlige klær er ikke laget for å tåle den påkjenningene ved turnélivet, og de er generelt mindre komfortable over tid. Arbeidsklær prioriterer funksjon, og det er det vi trenger.»

Fish er enig:

«Jeg liker hvordan det blir en del av rutinen din. Du vet nøyaktig hvor alt er i lommene, noe som er helt avgjørende når tiden er knapp.”

Det faktum at mange av besetningsmedlemmene fortsatt bruker de samme Blåkläder-plaggene som for ti år siden, sier mye om holdbarheten til klærne.

«Klærne har riktignok falmet noe», sier Greg, »men det er ingen rifter eller sømmer som har røket. Etter godt over 1000 dagers bruk er det imponerende.»

I en bransje der ting stadig endrer seg, er det betryggende å vite at noen ting – som holdbarheten til et godt laget plagg – forblir de samme. Vi satser på enda et tiår med hardt arbeid, fantastiske show og Blåkläder-utstyr som tåler det meste.

«Vi kunne ikke vært mer fornøyde og gleder oss til ti nye år med Blåkläder», sier Paddi.


“Klærne har riktignok falmet noe, men det er ingen rifter eller sømmer som har røket.
Etter godt over 1000 dagers bruk er det imponerende.
- Greg Winn, gitartekniker og stage manager