SUSTAINABILITY
BOMULL FRA BÆREKRAFTIGE KILDER

Nesten 40 prosent av fibrene i plaggene våre er bomull. Dette er altså en av Blåkläders viktigste materialkilder. Fibrene brukes i mange av arbeidsklærne og verneplaggene våre. Produktene er utformet for arbeidsbruk av fagfolk og må derfor være ekstremt slitesterke og varige. Bomull er både slitesterkt og behagelig å ha på seg og egner seg derfor godt til vår produksjon av arbeids- og vernetøy. Produksjonsprosessen for bomull er imidlertid ikke helt ukomplisert. I 2017 valgte vi derfor å bli medlem av BCI for å støtte opp om en mer bærekraftig bomullsproduksjon. Vi er nemlig overbevist om at bomull kan bli en mer bærekraftig råvare avhengig av hvordan den blir dyrket.

Blåkläder er stolt av medlemskapet sitt i The Better Cotton Intiative/BCI. The Better Cotton Initiative (BCI) er en ideell organisasjon som ble grunnlagt i 2005. BCI har som formål å skape store endringer i bomullsindustrien og hjelper bomullsdyrkerne å legge om fra konvensjonelt jordbruk til mer sosialt rettferdige og bærekraftige metoder. Better Cotton-bomull er mer bærekraftig enn konvensjonelt dyrket bomull fordi bøndene får opplæring i hvordan de best kan utnytte vannressursene sine, og hvordan de kan redusere bruken av gjødsel og plantevernmidler. Den er dermed i mindre kontakt med kjemikalier, arbeidsforholdene blir bedre, miljøpåvirkningen blir mindre, og produksjonen koster også mindre. Bøndene får i tillegg opplæring i likestilling og andre sosiale forhold. BCI hjelper bøndene med å dyrke bomullen på en måte som gir mindre påvirkning på miljøet lokalt i tillegg til en bedre levestandard for bøndene. Økologisk dyrking er på mange måter ønskelig, men ettersom omlegging til økologisk bomullsdyrking er svært kostbart, er det for de fleste fattige småbrukere i verden i dag ikke mulig å legge om. BCI er i stedet en forbedring som gjør det mulig å ta et lite skritt i riktig retning for den enkelte bomullsdyrkeren. Til sammen utgjør alle disse skrittene en stor forbedring for verdens bomullsproduksjon. På lang sikt er naturligvis økologisk dyrking målet for alle, men veien dit er lang. Better Cotton er en mulig vei dit, og alle kan være med på reisen – steg for steg.

Better Cotton kjøpes inn via et system basert på massebalanse. Better Cotton er ikke fysisk sporbart i sluttproduktet. Det betyr at bomullen ikke holdes atskilt fra åker til fabrikk. I stedet inngår den i et massebalansesystem som bidrar til en mer holdbar bomullsdyrking og en raskere global oppskalering av mer bærekraftig bomull.

BCI har forsøkt å hjelpe med overgangen til smartere dyrkingsmetoder for fem millioner bomullsdyrkere innen utgangen av 2020, som er 30 % av globalt bomullsproduksjon. Det vil utgjøre en stor forskjell for bomullsdyrking og miljøet fra et globalt perspektiv. Blåkläders mål i 2022 er at 100 % av bomullen vi kjøper kommer fra Bedre bomull.

Du kan lese mer om BCIs arbeid for en mer bærekraftig bomullsproduksjon her:
https://bettercotton.org/

Blåkläders hovedkontor

Postboks 188

1501 Moss

Åpningstider

Man-Fre 08:00-16:00

Besøksadresse

Solgaard Skog 110

1599 Moss

© 2024 Blåkläder AS/AB - forbeholdt alle rettigheter.